The Walter and Leonore Annenberg Center for Information Science and Technology, Caltech

This home for pioneering interdisciplinary research into information technologies fosters collaboration and interaction among professors and students, who migrate to the new facility from different parts of the California Institute of Technology (Caltech) campus. Group-learning spaces, conference areas, research center, lounges, studios, auditorium, and light-filled atrium promote casual and serendipitous meetings to generate and share ideas and continue collaborations. Glass walls, inside and outside, express and encourage intellectual transparency. Working within the historic Caltech campus, FFP used the Modern idiom of colored glass and steel to both honor the campus and express the ethos of the new interdisciplinary initiative. Literally thinking outside-the-box, FFP placed wide stairways—simultaneously sculptural and functional—along east and west façades connecting all levels with active social circulation. Green materials and fixtures, photovoltaic and white roof systems, storm water controls, radiant cooling, operable windows, and individual controls contribute to a sustainable building, whose “innovative design inspires its residents,” according to a Caltech professor.
Awards — AIA/Pasadena-Foothill; Southern California Development Forum
Pasadena, California, USA; 2009; 46,000 SF; $20.2 million; LEED Gold